Bratislava
23. decembra (TASR) - Združenie pestovateľov obilnín na roku 2024
pozitívne hodnotí, ako sa pre obilie vyvíjalo počasie. Obilninári
rovnako pozitívne vnímajú znížený objem dovozov zrnín z Ukrajiny
zásluhou vládnych opatrení a preferenciu domáceho obilia u slovenských
potravinárskych spracovateľov. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa
Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Tam, kde lokálne po extrémnych zrážkach začiatkom roka vyššia hladina
spodnej vody nezaplavila polia, priala podľa nej vlhká jar dobrému rastu
jarín i ozimín. "Následne suchý priebeh letných mesiacov urýchlil
zber hustosiatych obilnín na Slovensku. Žiaľ, nedostatok zrážok v lete
negatívne pôsobil na tvorbu zrna, a tým úrodu kukurice," poznamenala.
Najväčším negatívom tohto roka je podľa nej pre pestovateľov obilnín
pokles realizačných cien, ktoré sa po väčšiu časť roka držali na úrovni
výrobných nákladov, resp. boli aj nižšie. "Úrodu roka 2024 tak mnohí predávajú len z dôvodov nedostatku skladovacích kapacít," vysvetlila.
Podčiarkla, že nepríjemne obilninárov zaskočilo neskoršie vyplácanie
priamych platieb, ktorým bola poznačená prvá polovica roka 2024.
Nepriaznivo na prácu poľnohospodárov tiež vplývala skutočnosť, že počas
roka sa neustále riešili a menili podmienky v rámci uplatňovania
národnej stratégie Spoločnej poľnohospodárskej politiky.
Zdôraznila, že veľkou výzvou roka 2025 pre všetkých podnikateľov na
Slovensku je konsolidácia štátneho rozpočtu SR a s tým spojené očakávané
nižšie príjmy, resp. vyššie výdavky. Otázny je tiež prístup Európskej
komisie (EK) a to, aké opatrenia prijme v súvislosti s vojnou na
Ukrajine a dovozom agrokomodít do krajín EÚ. Rovnako budú obilninári
sledovať, ako sa nové zloženie EK a Európskeho parlamentu postaví k tzv.
Zelenej dohode. A už každoročne sú pre slovenských pestovateľov výzvou
extrémy počasia a vývoj trhových cien.
Združenie pestovateľov obilnín by si podľa Holéciovej prialo, aby
pestovatelia v nasledujúcich rokoch nemuseli domáce obilie vyvážať, ale
aby vo vyššej miere tvorili pridanú hodnotu na Slovensku cez živočíšnu
výrobu, pekárenský a ďalší priemysel, ktorý by dokázal spracovať celú
domácu produkciu.